Sunday, December 29, 2019

Мојот облак


Секој човек со раѓање
добива облак на дар
да го следи по патот
да врне над него
да го потсети на слободата.
Тука е облакот мој твој
и кога е ведро
стрпливо чека да дојде
да го следи патот наш земен
да го одреди патот наш небесен
за да се сретнеме со облакот
кога крилја ангелски ќе ни пораснат
за да заспиеме вечно
на облакот снежен.

Нема правила


Уметникот е од посебен ков
чуден зачуден почуден
малку забеган
но искрено културен
ствара дела за нас
црта слика пишува
се самоповредува
за културата да биде
вечен пламен во мислите
духовна храна
зовриени љубови.
Уметникот умее
радост да донесе
кога духот е црн
и потонат во реката
од тони џубришта
кои трујат.
Тука сега овде
уметникот е присутен
во секој од нас
надалеку гледа
лета кон слободата.