Saturday, December 29, 2018

Дарежлива куќа

1. Копнеж
Куќата стара ја обожавам
ја нема веќе
во сон патувам низ неа
чекорам по одаите
ме нема таму.
Има копнеж по времиња стари
спомени и фотографии
полека што бледнеат.
2. Среќен дух
Моментите на страст
бесценетиот звук на пецкање
од плочите.
Реалните изливи на бес
доаѓаат од кровот
натежнат од наноси снег.
Топлината на ѕидовите
може да се замени
со магичните мириси
на тазе зготвена супа.
Газам по мирудии и чаеви
Среќни сме.
3. Желба
Желбата за нов дом
се коси со минливоста
на времето и нотите
од капките дожд под стреите
и расипаниот олук.
Новиот капут
желба за нешто
да се смени во животот.
Вечниот сон ги однесе со себе
мислите и желба една
дар од ароста.

No comments:

Post a Comment