Tuesday, September 17, 2019

ЗА НЕА

Благодарам што ме гледаш во очи

што се смееш на шегите мои,

што ме сослушуваш.

 

Кажуваш на сите

дека сум ти мил,

јас воскликнувам, летам

вљубен во тебе мила.

 

Само тебе те имам

ти си во мене душа

тријаголникот што недостасуваше

во мојот круг наречен живот.

 

ТИ

Површноста нервира

длабокото фасцинира

високото инспирира.

 

Измисли изговор

врати се дома

меѓу своите четири ѕида

празна постела

леден под.

 

Биди свој

не давај да те изменат

да те натераат да бидеш глина,

облик кој не го посакуваш.

 

Остави ледената вода

да минува покрај тебе

телото топло да остане

во мислите стих да се роди.

 

Тогаш задоволството ќе биде твое

само ти ќе можеш нештата

да ги гледаш

да им се восхитуваш

како на Супернова

откриени пред времето.